www.amisz.ro

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ifjúsági konferencia Aradon

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ – a MIÉRT tagja) június 10–12. között ifjúsági tanácskozást szervezett A jövő a kezünkben van címmel, melyen 20 Arad megyei (aradi, fazekasvarsándi, gyoroki, iratosi, pécskai, szentleányfalvi, simonyifalvi, zimándi) fiatal vett részt. 

Programunk célja a konzultáció elősegítése az ifjúsági szférában, a bennünket, fiatalokat érintő kérdések, lehetőségek, kihívások megvitatása, az ifjúsági prioritások megtárgyalása illetve egy egységes megyei cselekvésterv előkészítési munkálatainak beindítása volt.

Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta a fiatalok aktív szerepvállalásának szükségességét, akár közéletről, akár társadalomszervezésről beszélünk, hiszen csak összefogással, együtt gondolkozással tudunk egy olyan jövőképet adni fiataljainknak, amely a szülőföldön maradást, az itthoni boldogulást jelentse. Tóth Csaba megyei tanácsos moderálásával megvitatásra került az aradi magyar ifjúság helyzete, illetve az Erdélyi konzultáció kapcsán felmerülő kérdések, de szó esett az év végén esedékes népszámlálásról is.

A jelenlévő fiatalok a legfőbb gondok – megélhetés, munkahely kérdése – mellé sorolták az általános passzivitást, a nemzeti identitás megőrzésére ösztönző nevelés hiányosságait oktatási intézményeinkben, illetve egy olyan helyiség hiányát, ahol rendszeresen találkozhassanak, ismerkedhessenek, együtt szórakozhassanak a magyar fiatalok. A jövőre való tekintettel kiemelt fontossággal bír az állandó kapcsolattartás, párbeszéd, partnerség a magyar emberek, települések és szervezetek között. Ennek érdekében a fiatalok elhatározták, hogy vándorkupát szerveznek, amely havi rendszerességgel, más-más településen hivatott összegyűjteni a megyei magyar ifjúságot. Az első állomás Pécskán lesz, július 9-én.

Rendezvényünk támogatásáért köszönet jár az Aradi Polgármesteri Hivatalnak, a MIÉRT-nek és az RMDSZ Arad megyei szervezetének.

 

AMISZ Gyereknap - együtt a gyermekekért

Nagyon jó hangulatú gyermeknapi rendezvénnyel lepte meg az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet Zimándi fiókszervezete a helybéli kicsiket szombaton.

A száznál is több gyermek lelkesen jelentkezett a versenyekre, a szervezők nagy örömére. Változatos programokon, többek között aszfaltrajzversenyen, Ki mit tud –on, kóstolós versenyen, biciklis akadályversenyen, kincskeresésen és foci bajnokságon mérhették össze erejüket. A zsűri (Horga Mónika és Tóth Rita), a díjjak odaítélésekor sok esetben nehezen döntött, hiszen nagyon szinvonalas produkciókkal rukkoltak elő az ünnepeltek, akik, amikor elfáradtak, az ajándék fagyitól és édességektől új erővel töltődtek fel. A próbák nyertesei oklevelet, csokit és játékokat  kaptak. A gyerekek kitörő örömmel fogadták a bohócot, aki után nevetve szaladtak, majd szinte mindenki fényképet akart készíteni vele. A délután folyamán az érdeklödők kipróbálhatták lovagló tudásukat is. A tevékenységek befejeztével, a résztvevők a szemétgyűjtésben is aktívan bekapcsolódtak.

A helyszínen, az AMISZ ifjúsági sátor túl a regisztrációs feladatokon, információs pontként is üzemelt, felvilágosítást nyújtva az érdeklödő fiataloknak, különböző ifjúsági programokról, ösztönözve őket az Eurúpai Únioban már annyira elterjedt és népszerű önkéntes munka vállalására.

A program végén, látva a sok boldog, örömtől sugárzó gyermekarcot, meggyőződhettünk, hogy mindenképpen megértea fáradságos szervezési munka.    

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az Ifjúsági és Sport Igazgatóságnak (DJST) ,  a Megyei Tanácsnak (CCJA),a Borostyán Egyesületnek, a Domegy Agronak, a Máltai Szeretetszolgálatnak, a MIÉRTnek, a Polgármesteri Hivatalnaknak, az RMDSZ-nek és a többi partnernek akik különböző segítséggel járultak hozzá a gyereknap színvonalas megszervezéséhez.

 

Gyereknap

Kellemes gyermeknapot kívánunk minden egyes gyermeknek, vagy magát annak érzőnek!

A nemzetközi gyermeknap méltó megünneplésére játékos vetélkedőkkel, ügyességi próbákkal fűszerezett programmal készül zimándi fiókszervezetünk. A rendezvényre  június 4-én, szombaton, Zimándújfalu központjában kerül sor.

Íme, egy kis ízelítő a kínálatból:

- 3 Tusa  : labda vezetés, hullahop, ugrókötél

- Aszfaltrajz

- Ki mit tud!?:Ének, tánc, vers,stb...

- Kincskeresés

- Biciklis akadály verseny

- Labirintus : bekötött szemmel vezetve, juss a végére

- Találós rajzolás: egymással háttal ülve  elmagyaráza a  másiknak a rajzot (oda vissza)

- Vízhordás pohárral:ki tölti meg hamarabb a vedret

- Kóstolás bekötött szemmel

- Labda halászat:bekötött szemmel dobás a csapattárs elkapja

- Labdafenntartó akadály verseny:két személy homlokuk közt fent kell tartsa a labdát az akadály pályán.

Közben lovaglás, arcfestés, büfé, fagyi, cukorka…

Nagyon jó hangulat!!!

Mindenkit szeretettel várunk!

 

X Faktor válogatás Erdélyben

A magyarországi RTL Klub és a marosvásárhelyi DEFENDER Productions rendezvényszervező iroda, május 30án délelött10 és délután 16 óra között szervezi a hamarosan újra induló jólismert X Faktor müsor erdélyi meghallgatását. Az esemény színhelye a marosvásárhelyi Perla Szálloda konferencia terme, Dózsa György ú. 155.  

A szervezők várják mindazon énekestehetségek jelentkezését akiknek még nem volt bátorságuk vagy lehetőségük résztvenni a budapesti előválogatáson.

Minden jelentkezőnek 3-4 dallal és hozzá zenei alappal kell rendelkeznie és a meghallgatás elött regisztrálnia kell az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email cimen.

Szervező

A marosvásárhelyi DEFENDER Kulturális Egyesület2003tól szervez kulturális eseményeket, jólismervén a helyi közönség elvárásait. Irodánk szervezi az előző müsor döntőseinek gálaturnéját is Erdélyben, március 1 és május 25 között, 10 városban.

Az esemény bemutatója

A magyarországi RTL Klub televiziócsatorna által szervezett X Faktor verseny hatalmas sikert aratott úgy a magyarországi TV nézők körében, mint a határon túli magyarok köreiben is. 2010 augusztusában indult a műsor, amely már az első egyenes adásától kezdödően több mint 40%át a TV nézőknek lekötötte. A verseny döntőjére 2010 december 19én került sor. A nyertes, Vastag Csaba, aki az elöző műsorokban öcsse, Vastag Tamás ellen is párbajba került, a döntőben a szlovák eredetü Takács Nikolassal mérette meg tehetségét.

További információk:

DEFENDER Kulturális Egyesület

Fülöp G. Imre - manager

Telefon: 0040-744-288570

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Web: http://www.defender-productions.net

 

Kaszoja. Fesztivál? A hetediken

Több, mint 800 magyar fiatal látogatott ki a Zaránd hegységben található kaszojai ifjúsági táborba, ahol április 28-május 1 között, hetedik alkalommal került megrendezésre az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ- a MIÉRT tagja)  hagyományos majálisa,  a “Kaszoja. Fesztivál?”. alt

A kaszojálist mindig nagy várakozás előzi  meg, ugyanis a tavasz első nagyszabású fiataloknak szóló szabadtéri rendezvényéről beszélünk. Pontosan ennek tudható be, hogy már a nulladik napon, csütörtökön, közel százan bejelentkeztek rendezvényünkre. Míg egyesek a tábortüzek melletti különleges hangulatú beszélgetéseket részesítették előnyben, addig a partyra éhesek nosztalgia bulin vehettek részt és kezdhették meg a ráhangolódást mindarra, amit “kaszoja feelingként” fogalmaztak meg fiataljaink. Pénteken megkezdte működését a sörsátor, és az AMISZ-sátor, fiatalokat érintő információkat szolgáltatva az  érdeklődőknek. Délután, a munka után érkezők magukkal hozták az esőt is, de ez csöppet sem befolyásolta negativ irányba a Dj Roodly és Dj Detto által felépített fergeteges, hajnalig tartó bulit. Szombaton kezdetét vette a focibajnokság, amelyet végre-valahára a Horváth Zsolt irányította AMISZ csapata nyerte, a döntőben 5-0 ra legyőzve a kisiratosi csapatot. Az eső szombaton sem kímélt bennünket, eléggé lehűtve a kedélyeket. Ettől függetlenül, megtartottuk az előre beharangozott vetélkedőinket, amelyeket roppantul élveztek a résztvevők. A szkanderbajnokságnak két győztese is lett: könnyűsúlyban Harcsa Raul, míg nehézsúlyban László Adrián nyert. Kaszoja szépe megválasztásához, a zsűrinek be kellett vonnia a nézőket is, akik tapssal jelezték azon véleményüket, hogy Sáfár Enikő nyerje a versenyt. Kaszoja legszőrösebb lábú résztvevője Lévai Zsolt lett. A versenyek után, a műfaj kedvelői igazi csemegében részesültek, ugyanis a Gyuláról érkező Fall Attack minőségi, szinvonalas rockkoncertet adott. Őket a Meteor követte a színpadon, akik a szórakoztatás mellett, lehetőséget biztosítottak egy élő karaoke programra is, ahol a tehetséges- vagy sok esetben csak annak vélt- hangúak bemutathatták adottságaikat. Ezútán Dj Zuzu és Dj Bodo mixelte a zenét a még pirkadatkor is táncoló fiataloknak.

A” Kaszoja. Fesztivál?” mára már egy fogalom lett az aradi – és nemcsak- fiatalok körében, lehetőséget biztosítva számukra, hogy találkozzanak, együtt legyenek, beszélgessenek, ismerkedjenek,  szórakozzanak, amelynek jelentősségét, fontosságát mi sem bizonyítja jobban , mint a résztvevők bucsúzáskor elmondott véleménye, hogy már alig várják a következőt. A ” Kaszoja. Fesztivál?” tehát mára már  nem más, mint egy hely, ami összeköt.

Az idei Kaszojális létrejöttéért az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet elnöksége köszönetet mond a Communitas Alapítványnak, A MIÉRT-nek, az Ifjúsági és Sport Igazgatóságnak, az Arad megyei RMDSZ-nek, Pécska város polgármesterének, támogatóinknak és nem utolsó sorban lelkes önkénteseinknek, akik a szervezésben nagyon nagy segítségünkre voltak.

 

Példás összefogás a gyermekekért

Idén húsvétkor első ízben hirdette meg az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ) az Egy doboznyi odafigyelés nevű programját, azzal a céllal, hogy megpróbáljuk szebbé, örömtelibbé tenni minél több nehéz, hátrányos helyzetű gyermek ünnepét. 

Ennek érdekében cipődoboznyi ajándékok gyűjtésébe kezdtünk. A programhoz nagyon pozitívan viszonyult az Arad megyei magyarság, ugyanis az előzetes becsléseket messze túlteljesítve, 148 ajándékdobozt hoztak be ifjúsági szervezetünk székhelyére. A csomagokat Tóth Júlia, Derzsi Csaba és Bódi Levente koordinálásával szállítottuk ki és adtuk át nagycsaládban élő, árva, félárva és árvaházi gyermekeknek, akik nagy örömmel, olykor könnyes szemmel fogadták a figyelmességeket. Olyan megajándékozott is akadt, aki – elmondása szerint – még soha, egyetlen húsvétkor sem kapott ajándékot senkitől.

A sok összegyűlt ajándékból az aradiak mellett jutott a majláthfalvi, nagyiratosi, kisiratosi, németszentpéteri, zimándújfalusi gyermekeknek is.  

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden egyes embernek, aki ilyen nehéz gazdasági helyzetben is megtette felajánlását, és fogékonynak mutatkozott az adakozásra, átérezte a szándék nemességét. Külön kiemeljük az Aradi Csiky Gergely Iskolaközpont diáktanácsát, melynek tagjai 41 ajándékkal kapcsolódtak akciónkba, az AMISZ zimándi fiókszervezetét és a Nyugati Jelen szerkesztőségét, amely karitatív programunkat ingyenesen népszerűsítette mind a nyomtatott, mind elektronikus oldalain.   

Az igazi köszönet a megajándékozott gyermekek szeméből volt kiolvasható. Ez megerősített bennünket abban a szándékunkban, hogy a jövőben is folytassuk elkezdett programunkat, és legalább ünnepekkor tegyünk meg mindent azért, hogy átadjunk gyermekeinknek egy doboznyi odafigyelést.

 

Már csak néhány nap, és...

alt

 

Egy doboznyi odafigyelés

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ), a közelgő Húsvéti ünnepek alkalmából meghírdeti cipősdobozos-ajándék karitatív programját. Ennek  értelmében,ifjúsági szervezetünk gyűjtést kezdeményez rászoruló gyermekek számára, majd az ajándékok kiosztását megszervezi és lebonyolítja.

Olyan ajándékokat várunk, amelyek egy cipősdobozba beleférnek, lehetnek édességek, játékok, kifestők, színesceruzák,polók, sapkák,  akár tisztálkodási szerek stb, amelyeket  Arad megyében élő, hátrányos helyzetű gyermekekhez fogunk eljuttatni. Úgy érezzük, a nehéz gazdasági helyzet dacára is tehetünk egy gesztust és nyithatunk olyan gyerekek irányába, akik hiába várják a Nyuszit.Az ő ünnepüket szeretnénk emlékezetesebbé, örömtelibbé tenni. Mindez összefogással, szolidarítással, egy kis odafigyeléssel megoldható.

Az ajándék dobozokat kérjük lezárva eljuttatni az AMISZ székhelyére ( Arad, str. Episcopiei Nr. 32) hétköznaponként 9.00-17.00 óra között legkésőbb április 21-ig.

A dobozra kérjük ráírni, hogy fiúnak vagy lánynak, illetve hogy milyen korosztályú gyermeknek szóló ajándék található benne.

A programmal kapcsolatos bővebb információ kérhető Albert Lászlótól a 0740.064609 –es számon, illetve a szervezet weblapján a www.amisz.ro oldalon.

 

Gyökeret ereszt a zimándi fiókszervezet

Sokan áprilisi tréfának hitték az AMISZ zimándi, újjáalakult fiókszervezetének első akcióját, amire éppen április elsején került sor,  a Zimándújfalui Általános Iskolában.alt A 7. és 8. osztályosok segítségével lebonyolított akcióban közel 30 facsemetét,illetve 8 tuját ültettek az önkéntesek a  helyi iskola udvarán.

A faültetési program   11 órától  13 óráig tartott, s ez idő alatt mindenki kivette részét a munkából, szorgosan ásott, ültetett. Senki sem unatkozott.  A munka mellett azért a  diákok nagyon jól szórakoztak, és már lelkesen várják a következő közös programot.

“Reméljük, hogy ezzel a faültetési akcióval felhívtuk a diákok, fiatalok figyelmét arra,  hogy környezettudatosan kell élnünk, és mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy  óvjuk a környezetünket. Szükségesnek tartjuk  minél több zöldövezet kialakítását,ezek folyamatos gondozását, tisztántartását,  hiszen ezáltal barátságosabbá, kellemesebbé, szebbé tesszük életterünket.alt

Ezúton is szeretnénk megköszönni  Kocsis József alpolgármesternek, hogy támogatott bennünket a facsemetékkel, illetve Muntean Tibor iskolaigazgatónak, hogy felkarolta és minden tekintetben segítette kezdeményezésünket. Ugyanakkor köszönet illeti lelkes, önkéntes csapatunkat, amelynek tagjai:  Barna Henrietta, Czernák Endre, Kocsis Erzsébet, Ménesi Lorenzó, Olai Noémi, Tázló Szilvia, Varga Izabella, Vámos Edina. ” - Bódi Levente, az AMISZ zimándi fiókszervezetének elnöke

 

 

Építjük Erdélyt: Kiemelkedő eredmények a közösségi vezetőképzőn


A mai napon zárult a szórvány és partiumi közösségi vezetőképző első hete, melynek folyamán a Püspökfürdőn és Kisiratoson összegyűlt fiatalok a problémakezelés és a konfliktusmenedzsment témaköröket járták körül, elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítva el. „A székelyföldi szakaszhoz hasonlóan szórványban és Partiumban is egy-egy erős, lelkes és céltudatos csapat van kialakulóban, mely a képzések során nyitottságról, együttműködő készségről és elkötelezettségről tett tanúbizonyságot.” – fejtette ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. „Célunk, hogy ezt a hatékony együttműködést a résztvevők a jövőben, a képzések lejártával is folytatni, kamatoztatni tudják, az itt megszerzett tudást és tapasztalatokat a helyi közösségek javára fordítva.” – hangsúlyozta.


Az RMDSZ Főtitkársága és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezet Építjük Erdélyt 18 hónapos országos képzéssorozat részeként, a közösségi vezetőképző keretein belül a következő hónapokban területenként még két képzésre kerül sor. A partiumi és szórvány csapatok három hét múlva Szatmáron, illetve Medgyesen folytatják a közös munkát és tanulást, ahol a projektmenedzsment, pályázatírás, illetve a különböző stratégiák és közpolitikák kerülnek majd előtérbe.


„A képzések folyamán érintett tematikák széles skálája azokra a területekre, ismeretekre, készségekre és képességekre koncentrál, amelyeket a fiatalok a mindennapi tevékenységeik során hasznosítani tudnak, illetve segíti őket munkájukban, fejlődésükben. Mindvégig nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai színvonalra, minden héten elismert hazai és külföldi trénerek foglalkoznak a résztvevőkkel annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban is felkészült fiatalok dolgozzanak a romániai magyar közösség érdekében, szervesen bekapcsolódva az RMDSZ és a MIÉRT programjaiba.” – ismertette Kovács Péter.

forrás: www.miert.ro

 

Építjük Erdélyt


A partiumi és szórvány közösségi vezetőképző első napjain a bemutatkozásé, az ismerkedő gyakorlatoké volt a főszerep. A képzések megnyitóján a szervezők részéről Jakab Adorján, a házigazdák részéről pedig a helyi MIÉRT tagszervezetek elnökei, Debreczeni Sándor NMD elnök és Albert László AMISZ elnök köszöntötték a résztvevőket. Az RMDSZ helyi képviselői az ifjúságnak a közösségi életbe való bekapcsolódásáról, a fiatalok tevékenykedésének és folyamatos tanulásának, fejlődésének fontosságáról beszélgettek a jelenlevőkkel.
Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke a körülötte munkálkodó emberek kapcsán kiemelte, hogy szeret fiatalokkal együtt dolgozni, hisz annak ellenére, hogy kevés tapasztalattal rendelkeznek, nagyon tanulékony és kreatív csapatot tudnak formálni. Meglátása szerint egy jó vezetőnek jól körülhatárolt célokkal kell rendelkeznie, valamint óvatossága és körültekintése mellett mindvégig nyitottnak kell maradnia, bizalmat fektetve az emberekbe.


Faragó Péter parlamenti képviselő személyes példáján keresztül az ifjúsági szervezetek keretein belül kifejtett tevékenység fontosságát hangsúlyozta: elmondása alapján a MIÉRT-ben szerzett tudás és tapasztalatok nagy segítségére szolgálnak jelenlegi munkája során, mint az RMDSZ parlamenti frakció legfiatalabb tagja.   
Almási Vince, Kisiratos polgármestere beszédében kitért a non-formális oktatás előnyeire: pedagógusi véleménye alapján lényeges, hogy a fiatalok ne csak az anyagot, hanem magát a tanulási módszert is elsajátítsák.
A képzések további részében Barna Katalin pszichológus, humán erőforrás és szervezetmenedzsment szakértő az interperszonális készségek, a vezetői képességek, valamint a csoportdinamika elméletébe és gyakorlatába nyújtott betekintést a jelenlevőknek.

Forrás: www.miert.ro

 

Idén is"Kaszoja.Fesztivál?"

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre április 28 – május 1 között  az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ) egyik legnépszerűbb rendezvénye a „Kaszoja.Fesztivál?”, amely hagyományos helyszínen, változatos programmal várja az érdeklödőket, szórakozni vágyókat. A rendezvény mára, Nyugat- Erdély egyik legnagyobb fesztivál jellegű programjává nőtte ki magát, hiszen nemcsak Arad-, hanem a környező megyékből, vagy akár a határon túlról is érkeznek résztvevők. Ezért is próbálunk változatos programmal előállni, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. Így a már jól bevált túrázás, karaoke, focibajnokság mellett, idén készülünk tematikus sátrakkal, ügyességi vetélkedőkkel, és még sok-sok meglepetéssel.

Lesz AMISZ sátor, amely elsősorban információs ügyeletként fog működni, de szeretnénk felhasználni ezt a remek lehetőséget, hogy több száz -reményeink szerint az ezret is meghaladjuk majd-  fiatal lesz jelen, arra hogy adatokat, elérhetőségeket gyűjtsünk össze, letéve az alapokat egy megyei magyar ifjúsági kataszter létrejöttéhez. Ugyanott várjuk olyan önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének részt vállalni ifjúsági szervezetünk munkájában, illetve, ha valaki konkrét elképzeléssel, ötlettel rendelkezik ifjúsági létünkkel, tevékenységünkkel kapcsolatban, ott azokat megoszthatja velünk.

Természetesen az esti bulik sem maradnak ki. Már több megyénkbeli zenekar jelezte részvételi szándékát, és tárgyalunk néhány magyarországi együttessel, előadóval is, akik, ha az anyagiakat elő tudjuk teremteni, jelen lesznek, ezzel is emelve rendezvényünk fényét. Ennek érdekében, ezúton is szeretnénk megkérni mindenkit, cégeket, magánszemélyeket egyaránt, olyanokat, akiknek fontos az Arad megyei magyar ifjúság, hogy amennyiben tudják, támogassák rendezvényünket. Ez a nemes gesztus mellett, egy nagyon jó reklámlehetőséget is jelent számukra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a szervezet elnöksége úgy határozott, a házikó-foglalásnál előnyt élveznek az érvényes AMISZ tagságival rendelkező személyek.A helyfoglalásokat március 21-től kezdödően Bodó Róbertnél (Tel. 0741-015797) kérjük jelezni. A házikó bérlet a rendezvény teljes idejére 60 lej/fő, a sátor bérlet 15 lej/fő.

A „Kaszoja.Fesztivál?” idén is az a hely lesz, amely összeköt bennünket. A redezvénnyel kapcsolatos friss hírek, információk weblapunkon a www.amisz.ro oldalon rendszeresen megjelennek.

 

Nyerj ingyen belépőt az X-Faktor koncertekre!

Válaszolj a kérdésekre a MIÉRT, az Országos Ifjúsági Hatóság és a Transindex közös nyereményjátékában, és ingyen nézheted meg a tehetségkutató hat legjobbját máaltrcius 1-én Sepsiszentgyörgyön, 2-án Kolozsváron vagy 3-án Marosvásárhelyen!

Márciusban a Defender Productions szervezésében, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság támogatásával Erdélybe látogatnak az X-Faktor magyarországi tehetségkutató sztárjai és óriási, háromórás koncertekkel várják a bulizni vágyókat.

Március 1-én a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban, 2-án a kolozsvári Obsession klubban, valamint 3-án a marosvásárhelyi sportcsarnokban hat X-faktoros énekes gondoskodik a felejthetetlen buliról: a győztes Vastag Csaba, a felvidéki születésű Takács Nikolas, az „őrült” előadásairól elhíresült Király L. Norbert, a verseny legjobb női énekese, Janicsák Veca, a győztes öccse, Vastag Tamás és Wolf Kati, aki, megvalósítva álmát, kétgyermekes anyukaként vált ismert énekesnővé.

Ha te is X-Faktor rajongó vagy, és szeretnéd élőben látni kedvenceidet, itt az alkalom: az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Transindex közös játéka lehetőséget biztosít arra, hogy te is első sorban tombolhass a koncerteken.

Nem kell mást tenned, csak válaszolj a Transindex honlapján kommentben az alábbi kérdéseinkre, írd meg, hogy melyik városban szeretnél részt venni a koncerten, és adj meg egy valós e-mail címet, amelyen elérhetünk. A február 27-ig válaszolók közt koncertenként 5, tehát összesen 15 belépőt sorsolunk ki.

Kérdéseink:

1.Milyen szórakozási lehetőségekben érzel hiányt az erdélyi ifjúsági életben?

2.Milyen zenei előadók koncertjén vennél részt Erdélyben?

3.Sorolj fel két olyan MIÉRT rendezvényt, amelyen szívesen részt vennél!

 

Nyereményjáték link:http://multikult.transindex.ro/?cikk=13649

forrás: www.miert.ro

 

MIÉRT Országos Küldöttgyűlés

A Szatmárnémetiben megrendezésre került MIÉRT Országos Küldöttgyűlés alkalmával a jelen levő 69 küldött a következő két éves elnöki mandátumra is Bodor Lászlónak, a szervezet eddigi elnökének szavazott bizalmat.

Vasárnap, a Küldöttgyűlés zárónapján tartott sajtótájékoztatón a MIÉRT régi és egyben új elnöke kihangsúlyozta: „Az által, hogy a szervezetünk küldöttei a hétvégén megerősítettek tisztségemben, azoknak az értékeknek a továbbviteléről döntöttek, amelyeket az elmúlt két évben, a MIÉRT elnökeként kifejtett tevékenységem során képviseltem. A jövőre nézve is prioritásaimnak tekintem a MIÉRT tagszervezeteinek a megerősítését, az erdélyi magyar fiatalok hatékony érdekképviseletét, illetve a szervezetnek a társadalomszervezésben és a magyar fiatalok versenyképességének biztosításában játszott kulcsfontosságú szerepét”.

A folytatásban Bodor László a MIÉRT elnökség kibővült struktúrájáról tájékoztatta a sajtó képviselőit, továbbá ismertette a Küldöttgyűlés által elfogadott Markó Attila melletti állásfoglalást, illetve a zárónyilatkozatot. „A Magyar Ifjúsági Értekezlet az RMDSZ-el fenntartott partnerségi viszonyában is a folytonosságra törekszik, melynek értelmében javasolja a területi tanácsoknak és azok kongresszusi küldötteinek, hogy Kelemen Hunor elnökjelöltet támogassák az RMDSZ 10. Kongresszusán” – jelentette be.

Grüman Róbert, a MIÉRT újonnan megválasztott ügyvezető elnöke az elmúlt napok tanácskozásaira és lobbizásaira reflektálva elmondta: „Az idei küldöttgyűlésen egy olyan versenynek voltunk részesei, mely egy demokratikus szervezetnek a javát szolgálja. Az egyeztetéseink során mindvégig azt kerestük, ami összeköt minket és nem azt, ami szétválaszt. Ennek következtében úgy gondolom, hogy a hétvége folyamán lehelyeztük a következő két évre a szervezet alapjait és egy erősebb MIÉRT-el folytathatjuk utunkat”.


Zárónyilatkozat

A Magyar Ifjúsági Értekezlet felvállalt küldetésének teljesítése, célkitűzéseinek megvalósítása során a folytonosság szempontjait kell szem előtt tartania. Az eredményes érdekfeltárás, érdekegyeztetés és érdekérvényesítés fokozott következetességet, céltudatosságot és tisztánlátást követel a szervezet képviselőitől.

Az erdélyi magyar ifjúság hatékony képviselete érdekében a MIÉRT-nek továbbra is a Szovátai Ajánlásban meghatározott nyitottság, partnerség, szakmaiság alapelvek mentén kell kifejtenie tevékenységét. A szervezet jövőbeli optimális működése megkívánja az elkezdett munka továbbvitelét, a megszerzett tudás, tapasztalat bővítését és kamatoztatását, a felállított értékrendszerhez való ragaszkodást.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet a romániai politikai és társadalmi valóság kulcsfontosságú szereplője, mely pozíciót a jövőben is szükséges megőrizni. A szervezetnek az elkövetkezendőkben is a magyar ifjúsági élet fellendítésén, tartalommal való feltöltésén, az erdélyi szellemiség kialakításán kell munkálkodnia, a továbbiakban is fokozott hangsúlyt fektetve a politikai képviseletre, a társadalomszervezésre, a fiatalok képzésére, közéleti szerepvállalásuk támogatására, versenyképességük elősegítésére.

A MIÉRT célja a jövőben is fenntartani a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel való partnerségi viszonyát, mely együttműködés elengedhetetlen feltétele, hogy az RMDSZ élén egy olyan személy álljon, aki az ifjúság értékeit és szervezetünk érdekeit képviseli, valamint biztosítani tudja az együttgondolkodást és a közös munkát. Ezen elvárásokat figyelembe véve, a Magyar Ifjúsági Értekezlet Küldöttgyűlése azt javasolja a területi tanácsoknak és kongresszusi küldötteiknek, hogy Kelemen Hunor elnökjelöltet támogassák az RMDSZ 10. Kongresszusán.

Szatmárnémeti, 2011. február 6.

 

Gyökerek beszámoló

alt

December 2-án 17 órai kezdettel, az aradi Jelen Ház nagytermében került megrendezésre 11.-ik alkalommal az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet hagyományos és immár regionális műveltségi vetélkedője a GYÖKEREK.

Valószínüleg a  klasszikusnak mondható idei témaválasztás: Reformkor és szabadságharc vagy pedig a kecsegtető 200 lejes fődíj egy igen kiegyensúlyozott, jól felkészült mezőnyt sorakoztatott fel. Aradról a Csiky Gergely Iskolacsoport képviseletében két csapat is benevezett: a Honfoglalók és a Székely Határőrök, akik a Margittáról érkező "Octavian Goga"Főgimnázium  Zacc/Kávé, azaz a Pilvax névre keresztelt csapatát fogadták. Az öt fordulós játék lehetőséget biztosított a lexikális tudás megvillantása mellett, hogy ügyességüket, jó helyzetfelismerésüket, merészségüket is bizonyítsák a résztvevők. Mindezeket a Komádi Sándor és László Lajos alkotta zsűri szigorúan pontozta, hogy a végére kiderülhessen melyik csapat nyeri meg a versenyt.

Az izgalmas fordulatokkal, pontrablásokkal, és olykor egymás cukkolásával  átszőtt több mint két órás vetélkedőt végül a Becsi Anita,Murvai Róbert Dávid, Csillag Attila alkotta Székely Határőrök csapata nyerte, így őket illette a 200 lejes fődíj. A második helyezett Honfoglalók csapata 100 lejjel lett gazdagabb, míg a vendégcsapat Zacc/Kávé éppenhogy lemaradva a harmadik helyet szerezte meg.

A vetélkedő sikeresként könyvelhető el hiszen a folyamatos tanulásra ösztönzés, nemzeti múltunk megismerése mellett a tradíció megőrzésének szükségességét, az összefogás és összetartás értékeit képviseli. Gyökereink ismerete, megbecsülése ugyanis identitásunk megőrzésének záloga.

Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet köszönettel tartozik a rendezvény támogatásáért a Communitas Alapítványnak illetve az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének.

 


2. oldal / 2

Támogatóink & partnereink: