www.amisz.ro

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

Ifjúsági konferencia Aradon

E-mail Nyomtatás PDF
Az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ – a MIÉRT tagja) június 10–12. között ifjúsági tanácskozást szervezett A jövő a kezünkben van címmel, melyen 20 Arad megyei (aradi, fazekasvarsándi, gyoroki, iratosi, pécskai, szentleányfalvi, simonyifalvi, zimándi) fiatal vett részt. 

Programunk célja a konzultáció elősegítése az ifjúsági szférában, a bennünket, fiatalokat érintő kérdések, lehetőségek, kihívások megvitatása, az ifjúsági prioritások megtárgyalása illetve egy egységes megyei cselekvésterv előkészítési munkálatainak beindítása volt.

Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta a fiatalok aktív szerepvállalásának szükségességét, akár közéletről, akár társadalomszervezésről beszélünk, hiszen csak összefogással, együtt gondolkozással tudunk egy olyan jövőképet adni fiataljainknak, amely a szülőföldön maradást, az itthoni boldogulást jelentse. Tóth Csaba megyei tanácsos moderálásával megvitatásra került az aradi magyar ifjúság helyzete, illetve az Erdélyi konzultáció kapcsán felmerülő kérdések, de szó esett az év végén esedékes népszámlálásról is.

A jelenlévő fiatalok a legfőbb gondok – megélhetés, munkahely kérdése – mellé sorolták az általános passzivitást, a nemzeti identitás megőrzésére ösztönző nevelés hiányosságait oktatási intézményeinkben, illetve egy olyan helyiség hiányát, ahol rendszeresen találkozhassanak, ismerkedhessenek, együtt szórakozhassanak a magyar fiatalok. A jövőre való tekintettel kiemelt fontossággal bír az állandó kapcsolattartás, párbeszéd, partnerség a magyar emberek, települések és szervezetek között. Ennek érdekében a fiatalok elhatározták, hogy vándorkupát szerveznek, amely havi rendszerességgel, más-más településen hivatott összegyűjteni a megyei magyar ifjúságot. Az első állomás Pécskán lesz, július 9-én.

Rendezvényünk támogatásáért köszönet jár az Aradi Polgármesteri Hivatalnak, a MIÉRT-nek és az RMDSZ Arad megyei szervezetének.

 

Támogatóink & partnereink: